Članovi žirija Kultura u fokusu 2018/19

Članovi žirija Kultura u fokusu 2018/19Mario Periša :: prije 4 godine

DRAŽENKA JALŠIĆ ERNEČIĆ, povjesničarka umjetnosti, etnolog, kustos u muzejskim zbirkama, kustos i urednik fotografije. U Muzeju grada Koprivnice zadužena je za 13 muzejskih zbirki odjela umjetnina, u kojima posebnu važnost daje muzejskim predmetima s područja dizajna, fotografije te grafičkim i fotografskim procesima i tehnikama umnožavanja slike. Objavljuje stručne tekstove, eseje i prikaze iz povijesti umjetnosti i suvremene umjetnosti, s posebnim naglaskom na fotografiju, antropologiju fotografije i vizualnu komunikaciju. Jedna je od utemeljitelja i dugogodišnja suradnica Art Magazina Kontura u kojem objavljuje od prvog broja 1991. godine.

Priloge i recenzije o fotografije povremeno objavljuje u stručnim i specijaliziranim časopisima (Informatica Museologica, Kvartal, Kontura, Vijenac) te portalima i on-line izdanjima (Linked In Puls, All About Photo). Osvrti na izložbe, recenzije, eseji i dijelovi iz predgovora o fotografiji citirali su specijalizirani portali i časopisi u Europi i Americi (Blur Magazine, http://nicolosertorio.com/blog/, http://blog.oliverklinkphotography.com, https://www.diaz-young.com/the-lost-boys, Incredible Travel Photos, All About Photo, International Photography Magazine & Grant, C-41 Magazine).

Ima dugogodišnje iskustvo na poslovima u muzejskim zbirkama, istraživanju, digitalizaciji, obradi, preventivnoj zaštiti i restauraciji nepokretne i pokretne kulturne baštine, upravljanju i marketingu u muzejima, organizaciji i produkciji izložbi te različitih muzejsko-galerijskih programa, s posebnim naglaskom na digitalizaciju i zaštitu fotografije, analogne i digitalne fotografske procese te fotografiju u muzeju i muzejsku fotografiju.


SINIŠA HANČIĆ: Kao autor i urednik sudjelovao sam u brojnim izdavačkim projektima - dnevnim novinama, magazinima, knjigama, monografijama, vodičima i dr. Izlagao sam na brojnim skupnim i žiriranim izložbama fotografija, a samostalnu izložbu imao sam u Parizu 1998. godine. Sudionik sam fotografskih umjetničkih kolonija "Foto Ars Danubia", "Foto Ars Adrion" i "Srca Istre".

Autor sam i pokretač foto agencije PIXSELL, najsnažnije u ovom dijelu Europe te najvećeg distributera vlastitih medijskih sadržaja i sadržaja niza partnerskih agencija koje zastupa u zemljama regije, njen sam prvi direktor i član Uprave. Autor sam internetskih servisa agencije i drugih aplikacija. Autor sam i voditelj brojnih projekata: - digitalizacije Fotodokumentacije Večernjeg lista 1959. - 1997. g., - digitalizacije Zbirke tiskanih izdanja Večernjeg lista 1959. - 2003. g., - Zbirke prvih izdanja novina i časopisa "Branko Lovrić" 1783.-2017. g. i drugih.

Suosnivač sam strukovnog nacionalnog natječaja "Hrvatska novinska fotografija", autor i pokretač godišnje nagrade Zbora fotoreportera HND-a «Pavao Cajzek» za fotoreportera godine, organizator fotografskih natječaja i 40 izložbi fotografija 2003. - 2016. g. diljem Hrvatske.

Kao član ocjenjivačkog suda sudjelovao sam u radu značajnih fotografskih natječaja - "Fotografija godine agencije Beta" u Beogradu (Srbija), Bjelovarskog foto salona, godišnjeg fotografskog natječaja Europskog udruženja foto agencija CEPIC i drugih. bAutor sam i pokretač Kuće slavnih hrvatskog fotonovinarstva te priznanja za posebno vrijedan doprinos hrvatskom fotonovinarstvu.

Član sam: Hrvatskog novinarskog društva, Međunarodnog udruženja novinara, Zbora fotoreportera HND-a, Hrvatskog zbora sportskih novinara, Međunarodnog udruženja sportskih novinara. U dva mandata sam bio predsjednik i potpredsjednik Zbora fotoreportera Hrvatskog novinarskog društva i član središnjeg odbora društva.

Dobitnik sam godišnje nagrade HND-a za fotoreporterski rad «Zlatna kamera» 1992. godine. Nositelj sam Spomenice Domovinskog rata 1990.-1992.g. Dobitnik sam godišnje nagrade HZSN-a «Sportski fotoreporter godine» za 2000. godinu. Dobitnik sam nagrade HND-a «Milan Grlović» za poseban doprinos novinarstvu 2007. godine.


DŽENAT DREKOVIĆ : Rođen 1979. godine u Makedoniji, diplomirao je fotografiju na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu i završio World Press Photo Masterclass u Berlinu, te je trenutno na postdiplomskom studiju iz fotografije na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Radno iskustvo stekao je kao fotoreporter za dnevne novine i sedmične magazine i kao asistent na predmetima Medijska fotografija i primijenjena fotografija na Fakultetu za tehničke studije (FTS) Travnik i Kiseljak. Kao zvanični fotograf radio je na filmovima „Na putu“ i „Participacija“ u režiji Jasmile Žbanić.

U specijalne skorašnje projekte ubraja se rad na ciklusima „Ljudi sa margina“ i „Symhedonia“ u saradnji sa Zavodom za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

Član je Udruženja likovnih umjetnika primijenjene umjetnosti Bosne i Hercegovine (ULUPUBIH), te suosnivač i saradnik CFFM-a (Centar za fotografiju, film i multimediju Sarajevo). Izlagao je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u regionu i svijetu. Živi u Sarajevu i radi kao freelance fotograf.


KRASNODAR PERŠUN: Krasnodar Peršun rođen 1968. u Zrenjaninu Vojvodina. Bivši fotograf Nacionala (ili NCL Media Grupe, Coca-Cole HBC Hrvatska, HRT-a i fotoagencije Cropix i asistent na kolegiju Foto i video novinarstvo na studiju Novinarstva na Veleučilištu VERN u Zagrebu, član Autorskog studija - ffv u Zagrebu te autor stalnog postava samostalne fotografske izložbe Red carpet u Movie Pubu i Movie Hotelu u Zagrebu.


MARIO PERIŠA: Doc. art. dr.sc. Mario Periša predaje fotografske kolegije na odjelima za Umjetničke studije, Multimediju i Novinarstvo na Sveučilištu Sjever. Težište njegovih interesa usmjereno je prema istraživanju percepcije vizualnog komuniciranja fotografskih procesa i gesti, koje publicira kroz umjetničke, znanstvene i stručne radove. Istražujući fotografiju kao medij u umjetničkom radu bavio se i performansom.

Rođen je 24. travnja 1972. godine u Livnu u Bosni i Hercegovini, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu, danas živi i radi u Koprivnici. Član je ULUPUHA, Zbora fotoreportera Hrvatske. Izlaže na grupnim i samostalnim izložbama. Radio je ili surađivao za sve značajnije medije kao i privredne subjekte u Hrvatskoj i regiji.

Nastavnu aktivnost započeo je 2007. godine na Veleučilištu u Varaždinu, danas Sveučilištu Sjever. Zaposlen je u zvanju doc.art na Sveučilištu Sjever, a izvodio je nastavu kao vanjski suradnik na visokim poslovnim školama Agora i Edward Bernays u Zagrebu, vodio je radionice i sudjelovao kao gostujući predavač na drugim učilišnim programima i tečajevima. Sudjelovao je u radu Agencije za strukovno obrazovanje sektora Grafičke i audiovizualne tehnologije za natjecateljske discipline smotre radova iz fotografije, kao i Agencije za strukovno obrazovanje odraslih pri Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa RH u funkciji savjetodavnog člana, predavača ili člana ocjenjivačkog tima.

Usavršavanje stručnih znanja započeo je kao student, od 1995. godine radeći tada u vodećoj firmi u regiji za grafičku pripremu Hand design u Zagrebu. Od 1998. do 2008. aktivno je radio ili surađivao za razne medije u Hrvatskoj i regiji. Karijeru je započeo u Večernjem listu, prelazi u Jutarnji list, gdje radi sve fotografske žanrove, ali posebno u javnosti prepoznatljiv rad je rubrika Glamour caffe. Radi autorski projekt –kolumnu Svjetla Velegrada. Od 2002. godine radi u časopisu Story a objavljuje i reportaže u Nationale Geographicu. U časopis Elite je 2005.godine kao fotograf i urednik fotografije te uređuje autorsku kolumnu Dolce Vita, aludirajući na istoimeni Fellinijev film. Od 2006. godine osniva prvu nezavisnu fotografsku agenciju MAPE, (surađuje s medijima u Hrvatskoj i regiji), koja ulazi u sastav Medijske mreže 2008.godine, a time i prestaje aktivna fotoreporterska karijera te se posvećuje više drugim fotografskim praksama. Obavlja funkciju člana izvršnog odbora Zbora fotreportera Hrvatske, a od 2014. do 2016. obnaša dužnost potpredsjednika Zbora fotoreportera Hrvatske.

Dva puta za redom bio je član međunarodnog stručnog žirija za izbor Hrvatske novinske fotografije te je pet puta sudjelovao u međunarodnom stručnom žiriju za izbor fotografije godine u BiH (Balkan photo festival). Na platformi Mediapitch, specijaliziranoj za fotografske natječaje, u više je navrata organizirao i žirirao tematske fotografske natječaje te bio član žirija ili autor izložbenih postava na drugim pozvanim natječajima fotoklubova ili fotografskih organizacija.

Komentari su isključeni za ovu vijest.