[KULTURA U FOKUSU] Na kraju foto natječaja...

[KULTURA U FOKUSU] Na kraju foto natječaja...Ana Posavec :: prije 6 godina

Kroz prethodna dva mjeseca informirali smo vas o kulturnim događanjima u Hrvatskoj te pozivali da se pridružite našem fotografskom natječaju KULTURA U FOKUSU 2016. Polako privodimo kraju naš natječaj, koji je otvoren do 1. prosinca te vas pozivamo da uhvatite zadnji vlak i prijavite se na natječaj. Cilj ovogodišnjeg natječaja bi je da se fotografiji, bilo dokumentarističkoj, bilo interpretativnoj, u Hrvatskoj počne davati veći značaj.

Fotografija u svojstvu dokumentacije sadržaja, dokument s osnovnim karakteristikama kulturno-povijesne vrijednosti, ima značajno mjesto po svojim muzeološkim vrijednostima, u fundusima kulturnih institucija, te uz povijesnu dokumentarnost ujedno nosi obilježja novostvorene stvarnosti kreativnog autorskog izražaja.

Takvoj  „interpretativnoj fotografiji u punoj mjeri dopuštena je kreativnost i slobodno korištenje svih strukturalnih elemenata njenog métiera (svjetlosti, sjena, rakursa i vizura), izvjesno estetizirano “krivotvorenje” vizualne stvarnosti, višeznačnosti, naglašavanje pojedinih dijelova cjeline itd., a snimani muzejski (izloženi) predmet, (kao i bilo koji kulturni događaj) može postati polazištem i predloškom za eventualno novo umjetničko djelo (ovisno o talentu onoga tko snima), koje može nastaviti svoj život i izvan okrilja muzeja (galerije ili kazališne scene).“(Šiftar)

Stoga,  kroz ovaj natječaj namjera je bila ostvariti dodatnu pozornost autora i kulturnih  institucija za ovaj vid umjetničkog izražaja, poticati kreativnost i ostvariti uvjete za umjetnička i znanstvena istraživanja temeljena na dokumentaciji sadržaja, kao i ostvarivanja bolje komunikacije i dostupnosti sadržaja kulturnih događanja široj javnosti.

Sve to ne bi bilo moguće bez našeg pokrovitelja PBZ-a koji će dobitnicima dodijeliti novčane nagrade.

Na natječaj se možete prijaviti još danas i sutra, a ovo su nagrade koje možete osvojiti:

Prva nagrada 1.000 kn na PBZ poklon kartici - ukupni pobjednik natječaja (proglašen od finalista iz kategorija) te 500 kn na PBZ  poklon kartici, za  fotografije kazališnih , filmskih i plesnih umjetnosti, 500 kn za fotografije glazbenih događaja - koncertna fotografija, 500 kn za galerijske i muzeološke izložbe i performanse, te 500 kn za portret umjetnika.

Komentari su isključeni za ovu vijest.