[KULTURA U FOKUSU] Još jedna izložba u Atelierima Žitnjak

[KULTURA U FOKUSU] Još jedna izložba u Atelierima ŽitnjakEna Bebek :: prije 7 godina

Nedavno je u Galeriji AŽ otvorena izložba Ivana Dujmušića „Oslobađanje od gravitacije“ koji možete pogledati do 13. prosinca 2016. godine, a koja objedinjuje seriju radova ovog umjetnika. Radi se o tekstovima ugraviranim na ploče pleksiglasa,sa zvučnom instalacijom u kojoj se oni čitaju istovremeno na hrvatskom, norveškom, engleskom i njemačkom jeziku. Riječ je o kriptičnim tekstovima od jedne rečenice ili nekoliko riječi, proizašlim iz osobne vizure i osobnog umjetničkog iskustva, u kojima se autor referira na fenomenološko određenje pojma umjetnika, umjetnosti ili umjetničkog djelovanja.

…Pa kao što bi diskretan, laserskom zrakom izveden potpis u donjem, desnom uglu zvjezdanog neba već samom autorizacijom taj prizor proglasio slikom, tako sada Dujmušić diskretnim, jedva vidljivim parolama, jetkanjem ispisanima na prozirnoj ploči, ilustrira nevidljivi prostor slobode. 

Kakva bi to tehnika, dakle, bila? Čime se ovdje proizvodi slika? Reklo bi se, ni s čime, i to ni na čemu,  grebanjem prozirnosti materijaliziraju se riječi. (Boris Greiner)

O AUTORU: Ivan Dujmušić  rođen je 1982. u Prijedoru. Vizualni je umjetnik koji se u svojoj umjetničkoj praksi bavi instalacijom, videom, filmom, tekstom i novim medijima. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu diplomirao je 2011. godine. Od 2009. do 2013. studira na Volda University Collegu u Norveškoj gdje je i diplomirao na odjelu za animaciju. Po završetku studija 2013. započinje raditi kao ravnatelj i kustos u Norveškom animacijskom centru, prvom muzeju za animirani filma u Norveškoj. Osim što sudjeluje u etabliranju muzeja, organizira mnogobrojne uspješne izložbe od kojih se mogu izdvojiti: ''Norwegian Animation 1913 – 2013'' i ''Norman McLaren – Art Between the Frames''.Kao ravnatelj i kustos NAC-a radi sve do rujna 2015. godine. Od 2014. do 2016. predaje uvod u povijest filma na Volda University Collegu na odjelu za medije. Samostalno izlaže od 2008. i do sada je sudjelovao na više samostalnih i skupnih izložbi u Hrvatskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Norveškoj i Portugalu.

Komentari su isključeni za ovu vijest.