[PORTRET] Mirko Menalo

[PORTRET] Mirko MenaloEna Bebek :: prije 6 godina

Mirko Menalo, prošlogodišnji pobjednik našeg foto natječaja Kultura u fokusu, ispričao nam je ponešto o svom radu radu. On je naš portret za kraj tjedna, ali i inspiracija vama da se prijavite na natječaj KULTURA U FOKUSU 2016. koji je otvoren do 1. prosinca.

Kako sam govori, kada je prije 10-tak godina kročio u internetske vode – učinio je to bojažljivo, pod pseudonimom/nickom „ogimen55“. Fotografije i pjesme je slao na sajt „Fotke HR“ i na „Bloger“. Tamo je stekao zavidan broj prijatelja koji su ga prihvatili, podržali i ohrabrili u daljnjem radu. Brojka od preko 160 000 pregleda i više od 40 000 komentara u prve 4 godine bila je potvrda da je prepoznat i prihvaćen.

20.06.2014. godine, pod nazivom "Vidokruzi",  postavio je u HKD-u Rijeka svoju 1. samostalnu Izložbu i otkrio javnosti tko se krije iza nicka „ogimen55“.

U narednom periodu, od nepune dvije i pol godine aktivnosti, njegove fotografije selektirane su i prihvaćene na 30-tak natječajnih izložbi. Vrijedno je spomenuti da je u 5 navrata osvojio 1. mjesto (Most-2015, Jedra Kvarnera-2015, Karneval-2016, Žena-2016, Kultura u fokusu 2016)  kao i 10-tak priznanja u obliku Diploma i Pohvala.

On je fotograf amater koji inspiraciju crpi iz grada u kojem živi i radi već pola stoljeća – Rijeke. Na pedesetak fotografija snimljenih tijekom posljednjih desetak godina, Menalo predstavlja Rijeku u svim njenim svjetlima, sučeljava nasljednu građevinsku baštinu s izazovima gradnje suvremenog doba, a detaljima s rive i uz ribarice spretno dočarava vjekovnu spregu grada s morem.

O njegovoj su fotografiji govorili mnogi Jolanda Todorović, prof. - voditeljica službe za koordinaciju programa u HKD na Sušaku, Filodramatici i galeriji Kortil i Boris Pecigoš, dipl.slikar iz Zagreba, dok je Theodor de Canziani Jakšić, prof. dao širi osvrt na izložene radove i samog autora, a njihova je zajednička ocjena bila u vrsnosti kvalitete fotografija i umjetničkoj zrelosti autora, koju prije svega karakterizira kompleksnost, bogatstvo i kompaktnost umjetničkog izričaja; bez obzira na predmet fotografskog interesa odnosno tematiku; s posebnim naglaskom na uravnoteženost i kompozicijsku harmoničnost izričaja - bez nepotrebnih pretjerivanja, nametljivosti ili naglašavanja - što je očito odraz same prirode autora.

Karakteristika Menalove fotografije prepoznaje se u vizualnim – geometrijskim odnosima ključnih i manje ključnih točaka, crta, ploha - diktirani formatom fotografije; njihova dinamika i usklađenost kao i boja i nijansi, u ukupnom strukturiranju arhitekture kompozicije nikad nisu išli na štetu samog sadržaja fotografije odnosno njezine biti ili teme, već upravo suprotno - tako da svaka fotografija priča svoju lirsku priču oku promatrača.

Nije slučajno bavljenje autora i lirikom te je tako stvarana određena i posebna sinergija kreativnog izričaja.

Dobrom oku promatrača neće promaći niti da je žarišna točka na lijevoj strani fotografija iz čega se može zaključiti da je autor ljevak, odnosno da na fiziološkoj razini procesuira prikaz obratno od većine ljudi, tj. dešnjaka, pa su fotografije i stoga posebne i interesantne.

Komentari su isključeni za ovu vijest.