[KULTURA U FOKUSU] Sudjelujte na natječaju i osvojite vrijedne nagrade

[KULTURA U FOKUSU] Sudjelujte na natječaju i osvojite vrijedne nagradeAna Posavec :: prije 3 godine

Mediapitch je platforma koja prati kulturna zbivanja u formi fotografskih natječaja, pa vas pozivamo da se pridružite fotografskom natječaju KULTURA U FOKUSU 2016 (http://mediapitch.com/contests/27) koji predviđa novčani nagradni fond po kategorijama, a koji je otvoren do 1. prosinca 2016. godine. Cilj nam je da se fotografiji, bilo dokumentarističkoj, bilo interpretativnoj, u Hrvatskoj počne davati veći značaj.

Fotografija u svojstvu dokumentacije sadržaja, dokument s osnovnim karakteristikama kulturno-povijesne vrijednosti, ima značajno mjesto po svojim muzeološkim vrijednostima, u fundusima kulturnih institucija, te uz povijesnu dokumentarnost ujedno nosi obilježja novostvorene stvarnosti kreativnog autorskog izražaja.

Takvoj  „interpretativnoj fotografiji u punoj mjeri dopuštena je kreativnost i slobodno korištenje svih strukturalnih elemenata njenog métiera (svjetlosti, sjena, rakursa i vizura), izvjesno estetizirano “krivotvorenje” vizualne stvarnosti, višeznačnosti, naglašavanje pojedinih dijelova cjeline itd., a snimani muzejski (izloženi) predmet, (kao i bilo koji kulturni događaj) može postati polazištem i predloškom za eventualno novo umjetničko djelo (ovisno o talentu onoga tko snima), koje može nastaviti svoj život i izvan okrilja muzeja (galerije ili kazališne scene).“(Šiftar)

Stoga,  kroz ovaj natječaj namjera je ostvariti dodatnu pozornost autora i kulturnih  institucija za ovaj vid umjetničkog izražaja, poticati kreativnost i ostvariti uvjete za umjetnička i znanstvena istraživanja temeljena na dokumentaciji sadržaja, kao i ostvarivanja bolje komunikacije i dostupnosti sadržaja kulturnih događanja široj javnosti.


PRAVILA:

·         Svaki autor može maksimalno poslati 10 fotografija po jednom događaju, a maksimalan broj događaja koje može poslati na natječaj je 10.

·         Institucije , ustanove (muzeji, kazališta...) koje zastupaju prava autora mogu sudjelovati s 20 fotografija po događaju i mogu plasirati na natječaj 20 događaja.

·         Natječaj je javan i sudjelovanje je besplatno.

·         Autori fotografija zadržavaju autorska prava i prijavljivanjem se slažu da se njihove fotografije, bez naknade, koriste u promotivne svrhe u svim promotivnim materijalima, te u svim promotivnim događanjima kao i na internetskim stranicama, društvenim mrežama i specijaliziranim publikacijama vezanim uz natječaj.

·         Pristup temi je slobodan uz poštivanje osnovne ideje natječaja.

·         Fotografije mogu biti izvedene u kolor ili crno-bijeloj tehnici.

Komentari su isključeni za ovu vijest.