[PORTRET UMJETNIKA] ANDY WARHOL – autor Mona Lise 20. stoljeća

[PORTRET UMJETNIKA] ANDY WARHOL – autor Mona Lise 20. stoljećaEna Bebek :: prije 3 godine

Andy Warhol, rođen je 6. kolovoza 1928. u Pittsbourghu. Srednju je školu završio 1945., a nakon toga upisuje fakultet slikarstva i dizajna, u želji da radi reklame i postane reklamni dizajner. Iako ga većina prepoznaje kao autora 'Merlinke', Warhol je bio puno više: ilustrator, pisac, fotograf, kipar, urednik časopisa, TV producent, muzejski kustos te jedan od najvažnijih i najprovokativnijih filmaša 'New American Cinema’ grupe ranih 60ih.

Warhol je bio voajer svog vremena, volio je bizarnosti, neobičnosti i ljude u ogoljenom stanju. Upravo je to ogoljeno stanje prenio na većinu svojih filmova u kojima se naslov podudara s radnjom i prikazuje stvari onakvima kakve one jesu. U kratkom razdoblju od pet godina, od 1963. do 1968., Warhol je napravio gotovo 650 filmova, a naslovi njegovih filmova unaprijed određuju što će u njima biti prikazano.

Kao i kod snimanja filmova i pri stvaranju svojih umjetničkih djela bio je usredotočen na površinu stvari pa ne čudi da su glavni motivi njegovih slika upravo dolarske novčanice, limenke juhe, boce gaziranih pića i kutije za sapun. Istodobno je ismijavao i slavio vrijednosti američke srednje klase brisanjem razlika između popularne i visoke kulture. Kao njegov zaštitni znak mogli bismo navesti monotoniju i ponavljanje pomoću kojih možemo lako raspoznati njegove masovno proizvedene slike na svilenom platnu. Najpoznatiji primjer takvog Warholovog djela jest „Marilyin“ (1967.) Nakon njezine smrti 1962., Warhol započinje seriju slika s njezinim likom kojeg multiplicira 25 puta. Na isti je način portretirao i mnoge druge slavne osobe – Jackie Kennedy, Elizabeth Taylor, Che Guevaru, a načinio je i seriju autoportreta. Monotonija i ponavljanje ne karakteriziraju samo Warholov slikarski rad već i njegov filmski opus.

Godine 1963. osniva „Factory“ - njegov studio. Oko sebe okuplja širok raspon umjetnika, pisaca, glazbenika, i slavnih ''underground'' osoba. Preko Factoryja  oživljava duh cehovskih manufaktura, proizvodnja se vrši kao na tvorničkoj vrpci, a izradu djela povjerava asistentima te time nestaje njegov osobni rukopis.  

Komentari su isključeni za ovu vijest.