Selfie

SelfieMario Periša :: prije 7 godina

Poštovani korisnici

 Mediapitch.net je neprofitna stranica, koja ima za cilj podizanje opće razine vizualne pismenosti i popularizaciju fotografske struke. Tim koji radi na mediapitchu u svoje slobodno vrijeme održava ovaj sustav.  U namjeri istraživanja ideje o odgovornom ali i kreativnom fotografskom postupku fotografiranja samih sebe,  pokrenuli smo natječaj SELFIE,  kao jedan od žanrova koji ima svoju svakodnevnu primjenu na društvenim mrežama.

Kako je navedeno u opisu natječaja:  "Cilj ovog projekta je apostrofirati  druga značenja i vrijednosti ovog popularnog žanra  istražujući nove  komunikološke i likovne aspekte slikovnog sadržaja.

Da bi se "Selfie" fotografija istaknula od većine ona mora biti jedinstvena, zabavna i unikatna. Dobro složen selfie može ispričati kvalitetnu priču.

Natječaj ocjenjuju korisnici mediapitch servisa javnim lajkanjem fotografija.

Uobičajena praksa na mediapitch.net servisu je da stručni žiri ocjenjuje pristigle radove.  Obzirom na tematiku natječaja bila je ideja da sami natjecatelji kao korisnici mediapitch servisa lajkaju pristigle radove. Na žalost dogodilo se što nismo znali i očekivali, da bi netko mimo navedenih kriterija : „istraživanja likovnih aspekata i komunikoloških mogućnosti ovog žanra“,  uz inovativnost, kreativnost i tehnike izvedbe,  imao namjeru "lajkati" fotografije koje tematski, likovno , tehnički i komunikološki nemaju vrijednosti. Obzirom na upozorenja korisnika, o različitim "nedopuštenim" aktivnostima natjecatelja,  ugradili smo algoritam koji je brojao samo lajkove, a ne i različite interakcije kao i ostale aktivnosti koje je Facebook pridruživao automatski.

Obzirom na primjedbe korisnika, odnosno međusobne optužbe natjecatelja  za određene radnje pojedinih autora,  koje nemaju nimalo etički i prihvatljiv natjecateljski sadržaj, ostali smo zatečeni nastalom situacijom, i pokušali naći optimalno rješenje i neke zaključke s kojima vam se obraćamo.

 

a)            Na žalost, našim vjernim korisnicima, istinskim ljubiteljima fotografske slike, koji su se potrudili oko zadatka i kreativno izrazili , nismo dali šansu za realnu natjecateljsku priliku, obzirom da su se pojedini korisnici služili razrađenim sistemom lajkanja i samopromocije, često i neetičnim radnjama, bez navedenog kriterija.

               Zbog te činjenice veliki broj autora je i odustao od slanja fotografija.

b)           U opisu teme natječaja naveden je cilj natječaja i kriteriji kojima bi se vodili korisnici mediapitcha prilikom lajkanja određenih radova. U dobroj vjeri, fokusirani na samu tematiku i modalitet kreativnog,  nismo strogo definirali i predvidjeli određene manipulativne radnje koje bi mogli zloupotrijebiti korisnici za postizanje većeg broja lajkova.

c)            S obzirom na to da korisnici s većim brojem glasova, u svojim radovima često nemaju navedene kriterije odnosno ciljeve natječaja, koji se odnose na samu temu natječaja, a ostvarili su veliki broj glasova, zapravo ne ispunjavaju temeljni kriterij kreativnosti i istraživanja likovnih aspekata i komunikoloških mogućnosti žanra.

d)           Provjeravanje svih profila koji su dali lajk za pojedini rad, s naše strane nije moguć, kao ni mogućnost utvrđivanja lažnih profila, kao i njihove stvarne aktivnosti i ažurnosti.  Stranica ima algoritam koja evidentira lajkove, stopira „pumpanje lajkova“ od jednog korisnika, ali ne može registrirati o kojim je korisnicima riječ, niti o „lažnosti“ profila.

 

e)           Izražavamo žaljenje, da se naša namjera popularizacije fotografske struke, kritičkog i kreativnog odnosa prema ovom žanru, djelomično zloupotrijebila, kako na ovom tako (uz naknadni uvid) i na drugim natječajima, koji su se organizirali na društvenim mrežama, te su se čak organizatori natječaja susreli s istim problemom čak i istim ljudima.

f)            S obzirom na to da nisu strogo definirani uvjeti, a autori su samo ispunili pojedine ciljeve natječaja, ostaje nam mogućnost ili poništiti natječaj ili podijeliti nagradu između autora, a to je da dio nagrade pripada autoru s najviše lajkova a drugi dio autoru koji je po mišljenju stručnog žirija odabrao rad koji ostvaruje ciljeve natječaja a to je istraživanje likovnih i komunikoloških mogućnosti ovog žanra.

 Donosimo finalne  fotografije koje su osvojile najveći broj bodova  po mišljenju stručnog žirija, kojeg sačinjava Marko Miščević urednik fotografije  priloga Jutarnjeg lista;  Marko Sabol, nagrađivani slobodni fotograf i Mario Periša viši predavač fotografije.

Uskoro proglašenje pobjednika

Komentari su isključeni za ovu vijest.