Završio foto natječaj „Budi IN...Budi GREEN“! Evo tko su dobitnici

Završio foto natječaj „Budi IN...Budi GREEN“! Evo tko su dobitniciEna Bebek :: prije 3 godine

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana zaštite ozonskog omotača, GKP Komunalac je preko platforme Mediapitch organizirao fotografski natječaj i izložbu fotografija ”Budi IN...Budi GREEN“. Na natječaj je pristiglo više desetaka fotografija od kojih je najbolje odabrao naš stručni ocjenjivački žiri u sastavu: Marko Miščević  (urednik fotografije Jutarnjeg lista),  Mario Periša (fotograf, viši predavač fotografije na Sveučilištu Sjever), Petar Sabol (fotograf, FIAP) Marijan Špoljar (likovni kritičar), Rosana Ratković (povjesničar umjetnosti), Petra Bijač (PR & Marketing GKP Komunalac d.o.o.), Branimir Puhek (GKP Komunalac d.o.o.), a nagrađeni su:

”Zagađenje“, Aleksandar Tomulić

”Budi in“, Sven Rastovac

Posadi cvijet“, Vesna Špoljar

Serija fotografija ”Stablo“, Bojan Koštić

Uz nagrađene, svoje su radove na natječaj poslali i autori: Andrea Topić, Mato Zeman, Zlatko Moškon, Mario Radaković, Zoran Čižmić, Matija Franov, Daša Pokupec, Martin Košćak, Valentina Blagušević, Monika Matak, Marija Zahar, Petar Begović.

„Fotografija, kao medij slike se ostvaruje u širokom spektru mogućnosti, lako pristupačnim amaterskim, stručnim i umjetničkim praksama autorskog izričaja.  Svoju ulogu ne ispunjava samo kroz zadatke preslike vidljivog svijeta okruženja, nego generira pobude i stvara nazore, snažno apelirajući na svijest i savjest pojedinca i društvene zajednice. Ovaj ”apelirajući“ aspekt fotografske slike je vidljiv na autorskim radovima pristiglim na natječaj Budi IN-Budi Green, koji je imao za cilj osvješćivanje društvene odgovornosti prema očuvanju okoliša. Unatoč naglašenoj komunikacijskoj dimenziji i potrebi da fotografija ispuni svoju zadaću, sačuvana je estetika slike, kroz koju se interpolira vizualni kod čitljiv i razumljiv različitim diskursima tumačenja slike, pa tako i fotografske slike i fotografije kao postupka realizacije.  Za fotografiju možemo reći da je čisto i nezagađeno, ”nevino oko“ koje nije slijepo, na izazove suvremene civilizacije“. (Mario Periša/MEDIAPITCH)

Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača prilika je da se ukaže na nužnost odgovornog ponašanja prema prirodi koja nas okružuje i to na svim razinama od pojedinaca do cijele zajednice. Značajan udio u zaštiti okoliša imaju i komunalna društva pred koja su stavljeni izazovi unaprjeđenja kroz preventivu od onečišćavanja, pronalazak najpovoljnijih rješenja u odnosu na okoliš, sudjelovanje u razvojnim projektima ekološkog karaktera te edukacija o zaštiti okoliša i gospodarenja otpadom. Ekološka orijentiranost u pristupima i kvaliteti pružanja usluga korisnicima, kao i promicanje eko-kulture ugrađeni su u viziju i razvojnu strategiju GKP Komunalac d.o.o. Koprivnica.

Još jednom se trebamo podsjetiti kako imamo samo jedan planet za život i koliko je dragocjeno ono što nam svakodnevno daje.

Za sve, koji žele sudjelovati u našim fotografskim natječajima, podsjećamo da je do 1. prosinca otvoren natječaj KULTURA U FOKUSU 2016. Sretno svima!

Komentari su isključeni za ovu vijest.