5. Kultura u fokusu 2019/2020

Kontakt

Vrsta natječaja

  • Fotografski sadržaj
  • Privatno ocjenjivanje

Kraj natječaja

  • 01.04.2020. 21:59


5. Fotografski natječaj Kultura u fokusu 2019/2020 

Peti po redu fotografski natječaj KULTURA U FOKUSU za godinu 2019/2020 sponzorira anigota.hr i za nagradu dodjeljuje  Sony alpha a 6000  / https://www.anigota.hr/ducan/sony-alpha-a6000-kit-16-50mm-ilce6000lb/


Teme natječaja:

Portret umjetnika

Nepokretna kulturna baština / spomenici i arhitektura

Kazališne, filmske i plesne umjetnosti

Koncertna fotografija/ glazbene manifestacije

Galerijske i muzeološke izložbe i performanse

Umjetnički koncept/ projekt- serija fotografija (od 6 do 12 fotografija) 

Natječaj je  otvoren za sve profesionalne fotografe kao i ljubitelje fotografije koji su uspješno fotografski zabilježili  neku od kulturnih manifestacija (predstave, izložbe, performanse, koncerte, ples, muzeološke izložbe, portret umjetnika, kao i spomeničku baštinu).

Uzimaju se u obzir radovi nastali od 1.siječnja 2019 do 1.travnja 2020, a fotografije snimljene za kategoriju Umjetnički koncept nemaju vremensko ograničenje, s obvezom da je bar jedna fotografija nastala u 2019/2020 godini.

Izabrane fotografije od strane stručnog žirija predstavit će se kroz izložbeni postav, a među njima pobjedničke fotografije po kategorijama i fotografija godine  Kultura u Fokusu 2019/2020 

Zbog specifičnih okolnosti organizirat ćemo virtualnu izložbu, a kad se stvore uvjeti i izložbe u Koprivnici , Varaždinu i Zagrebu. Projekt Kultura u fokusu uvršten je u nacionalni projekt Festival znanosti s ovogodišnjom temom ove  Kultura znanosti.

Kroz ovaj natječaj namjera je ostvariti dodatnu pozornost autora i kulturnih  institucija za ovaj vid umjetničkog izražaja,  poticati kreativnost i podupirati projekte za umjetnička i znanstvena istraživanja kao podlogu za bolju komunikaciju kulturnih manifestacija u široj javnosti.

Žiri će od pristiglih radova odabrati najbolje fotografije za galerijski postav, pritom vodeći računa o ideji, kompoziciji, kreativnosti, tehničkoj kvaliteti i kvaliteti prikaza zadane teme i njenoj kontekstualizaciji.

U sklopu fotografskog natječaja KULTURA U FOKUSU  organiziramo i natječaj Dizajn  najboljih plakata koji predstavljaju kulturne manifestacije / najave izložbi, koncerata, predstava, i svih drugih događaja koji imaju za cilj podizanje svijesti o kulturnom dobru. 

U obzir dolaze plakati koji su nastali u zadnjih pet godina od 1.1. 2015 do 1.9. 2020. 

Kategorije:

Kazalište. 

Glazba.

Likovne i muzejske izložbe.

Film.

/Ujedno imamo i kategoriju za plakate koji nisu  objavljeni: samoinicirani rad, natječajni rad koji nije ušao u izbor, kao i studentski rad.

Plakate za pregled šaljete u .jpg formatu. 


PRAVILA

Fotografski natječaj KULTURA U FOKUSU 2019/2020, otvoren je za sve profesionalne fotografe i  ljubitelje fotografije, koji su fotografski zabilježili neku od kulturnih manifestacija (predstave, izložbe, performanse, koncerte, muzejske postave …i portret umjetnika i objekte kulturne baštine), a kategorija Umjetnički koncept/projekt nije vremenski ograničena.

Natječaj nije teritorijalno ograničen, te mu mogu pristupiti svi ljubitelji fotografije.

Svaki autor može maksimalno poslati 10 fotografija s jednog ili više događaja te za  Umjetnički koncept  ako ga prijavljuje još 12 fotografija, naznačivši da je riječ o konceptu. Dakle, autor može poslati ukupno 22 fotografije.

Institucije, ustanove (muzeji, kazališta...) koje zastupaju prava autora mogu sudjelovati s 20 fotografija plus jedan umjetnički koncept.

Natječaj je javan i sudjelovanje je besplatno.

Rok predaje radova je 1.4. 2020 godine do 23:00 sata.


 Potrebno je u opisu fotografije uz standardni opis događaja, mjesta i vremena nastanka fotografije navesti i kategoriju za koju se prijavljujete. 

Ukupna veličina datoteke koju prijavljujete ne smije prelaziti 50 MB

Pristup temi je slobodan uz poštivanje osnovne ideje natječaja. 

Fotografije mogu biti izvedene u kolor ili crno-bijeloj tehnici.

Nije dopušteno stavljanje  potpisa autora na fotografiji.

Preporučena rezolucija fotografija je 300dpi i 3000px po dužoj stranici, u .jpg formatu.

U opisu potrebno je upisati: mjesto, vrijeme i opis događaja  (npr. Otvaranje izložbe slika Ede Murtića u galeriji ... te kategoriju natječaja npr KONCEPT).

AUTORSKA PRAVA

Fotograf svojom prijavom potvrđuje da je ovlašten pristupiti natječaju Kultura u fokusu  te da će poštivati pravila Natječaja i ostalih prava vezanih za autorstvo i vlasništvo prijavljenih radova, moralnih i copyright prava, prava prikazanih osoba, imena, zaštićenih žigova i drugih umjetničkih radova na slici te da nisu potrebni nikakvi dodatni uvjeti ili dozvole za objavljivanje tih fotografija.

Fotograf pristaje na izlaganje svojih prijavljenih fotografija na izložbi, reproduciranje izloženih fotografija za potrebe promocije, diskusija i edukacije kao i umjetničke i znanstvene analize pristiglih radova, vezanih za projekt Kultura u fokusu.

Prijavljivanjem na natječaj autori se slažu da se njihove fotografije bez naknade koriste u promotivne svrhe ovog natječaja, u svim promotivnim materijalima, te na svim promotivnim događanjima kao i na internetskim stranicama, društvenim mrežama i specijaliziranim publikacijama i sadržajima koje promiču fotografsku struku kroz projekt Kultura u fokusu.

Upload fotografija vrši se na stranici mediapitch.com 

Autori su obvezni  upisati u prijavi funkcionalni mail, ime i prezime, kako bi bili pravodobno informirani o rezultatima natječaja.

ŽIRI: 

Siniša Hančić – Fotograf i savjetnik za autorsko pravo u medijima. Autor i pokretač foto agencije PIXSELL, najsnažnije agencije u ovom dijelu Europ. Fotografijom se bavi 40 godina, a objavio  je više od 20 tisuća fotografija. 

Draženka Jalšić Ernečić - Povjesničarka umjetnosti, etnolog, kustos u muzejskim zbirkama, kustos i urednik fotografije. U Muzeju grada Koprivnice zadužena je za 13 muzejskih zbirki odjela umjetnina. Objavljuje stručne tekstove, eseje i prikaze iz povijesti umjetnosti i suvremene umjetnosti, s posebnim naglaskom na fotografiju, antropologiju fotografije i vizualnu komunikaciju. 

Dženat Dreković - Umjetnički direktor Foto galerije Jelićeva u Sarajevu, BiH. Član je Udruženja likovnih umjetnika primijenjene umjetnosti Bosne i Hercegovine (ULUPUBIH) te je trenutno na postdiplomskom studiju iz fotografije na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Krasnodar Peršun - Fotograf, kamerman na HRT, predavač na kolegiju Foto i video novinarstvo na studiju Novinarstva na Veleučilištu VERN u Zagrebu, član Autorskog studija - ffv u Zagrebu, izlaže na samostalni i grupnim izložbama. 

Doc. art. dr. sc. Mario Periša -  Predaje fotografske kolegije na odjelima za Umjetničke studije, Multimediju i Novinarstvo na Sveučilištu Sjever. Član je ULUPUHA, Zbora fotoreportera Hrvatske. Težište njegovih interesa usmjereno je prema istraživanju percepcije vizualnog komuniciranja fotografskih procesa i gesti, koje publicira kroz umjetničke, znanstvene i stručne radove. 

Proširena verzija životopisa članova žirija na linku: http://mediapitch.com/news/70

Suorganizator: Sveučilište Sjever
Produkcija: MEDIAPITCH.COM
Partneri : Grad Koprivnica, Grad Varaždin,  MOP festival, Muzej grada Koprivnice,

 
Slikovni rezultat za sonyMolimo vas da se prijavite kako bi vidjeli pristigle prijave.