Kultura u fokusu 2018/19

Kontakt

  • Mediapitch

Vrsta natječaja

  • Fotografski sadržaj
  • Privatno ocjenjivanje

Kraj natječaja

  • 15.03.2019. 22:59

Dragi fotografi,

zbog dodatnog interesa natječaj je produžen do 15.3.2019 godine. 

Anigota.hr  osigurala je nagradu: 

Canon Mirrorless EOS M100 Black 14-45  (24,2 MP; FullHD 60P; Wi-FI, NFC).

Finaliste natječaja (autore čiji će radovi biti odabrani za izložbeni postav) očekuje niz besplatnih panela, predavanja, fotografskih radionica  i predstavljanje radova na izložbama. 

Proglašenje pobjednika i raspored održavanja izložbi, radionica i konferencija  bit će dodatno objavljen.


Fotografski natječaj Kultura u fokusu 2018/2019 pokriva navedene teme:

Portret umjetnika

Nepokretna kulturna baština / spomenici i arhitektura

Kazališne, filmske i plesne umjetnosti

Koncertna fotografija/ glazbene manifestacije

Galerijske i muzeološke izložbe i performanse

Umjetnički koncept/ projekt (12 fotografija) 

Natječaj je  otvoren za sve profesionalne fotografe kao i ljubitelje fotografije koji su uspješno fotografski zabilježili  neku od kulturnih manifestacija (predstave, izložbe, performanse, koncerte, ples, muzeološke izložbe, portret umjetnika, kao i spomeničku baštinu).

Uzimaju se u obzir radovi nastali od 1.siječnja 2018 do 15.3.209, a fotografije snimljene za kategoriju Umjetnički koncept nemaju vremensko ograničenje, s obvezom da je bar jedna fotografija nastala u 2018/2019 godini.

Izabrane fotografije od strane stručnog žirija predstavit će se kroz izložbeni postav, a među njima pobjedničke fotografije po kategorijama i fotografija godine  Kultura u Fokusu 2018/2019.

Kroz ovaj natječaj namjera je ostvariti dodatnu pozornost autora i kulturnih  institucija za ovaj vid umjetničkog izražaja,  poticati kreativnost i podupirati projekte za umjetnička i znanstvena istraživanja kao podlogu za bolju komunikaciju kulturnih manifestacija u široj javnosti.

Žiri će od pristiglih radova odabrati najbolje fotografije za galerijski postav, pritom vodeći računa o ideji, kompoziciji, kreativnosti, tehničkoj kvaliteti i kvaliteti prikaza zadane teme i njenoj kontekstualizaciji.

PRAVILA

Fotografski natječaj KULTURA U FOKUSU 2018/2019, otvoren je za sve profesionalne fotografe i  ljubitelje fotografije, koji su fotografski zabilježili neku od kulturnih manifestacija (predstave, izložbe, performanse, koncerte, muzejske postave …i portret umjetnika i objekte kulturne baštine), a kategorija Umjetnički koncept/projekt nije vremenski ograničena.

Natječaj nije teritorijalno ograničen, te mu mogu pristupiti svi ljubitelji fotografije.

Svaki autor može maksimalno poslati 10 fotografija s jednog ili više događaja te za  Umjetnički koncept  ako ga prijavljuje još 12 fotografija, naznačivši da je riječ o konceptu. Dakle, autor može poslati ukupno 22 fotografije.

Institucije, ustanove (muzeji, kazališta...) koje zastupaju prava autora mogu sudjelovati s 20 fotografija plus jedan umjetnički koncept.

Natječaj je javan i sudjelovanje je besplatno.

Rok predaje radova je 15.3. 2019 godine do 23:00 sata.


 Potrebno je u opisu fotografije uz standardni opis događaja, mjesta i vremena nastanka fotografije navesti i kategoriju za koju se prijavljujete. 

Ukupna veličina datoteke ne smije prelaziti 50 MB

Pristup temi je slobodan uz poštivanje osnovne ideje natječaja. 

Fotografije mogu biti izvedene u kolor ili crno-bijeloj tehnici.

Nije dopušteno stavljanje  potpisa autora na fotografiji.

Preporučena rezolucija fotografija je 300dpi i 3000px po dužoj stranici, u .jpg formatu.

U opisu potrebno je upisati: mjesto, vrijeme i opis događaja  (npr. Otvaranje izložbe slika Ede Murtića u galeriji ... te kategoriju natječaja npr KONCEPT).

AUTORSKA PRAVA

Fotograf svojom prijavom potvrđuje da je ovlašten pristupiti natječaju Kultura u fokusu 2018/ 2019 te da će poštivati pravila Natječaja i ostalih prava vezanih za autorstvo i vlasništvo prijavljenih radova, moralnih i copyright prava, prava prikazanih osoba, imena, zaštićenih žigova i drugih umjetničkih radova na slici te da nisu potrebni nikakvi dodatni uvjeti ili dozvole za objavljivanje tih fotografija.

Fotograf pristaje na izlaganje svojih prijavljenih fotografija na izložbi, reproduciranje izloženih fotografija za potrebe marketinga, promocije, diskusija i edukacije kao i umjetničke i znanstvene analize pristiglih radova, vezanih za projekt Kultura u fokusu.

Prijavljivanjem na natječaj autori se slažu da se njihove fotografije bez naknade koriste u promotivne svrhe ovog natječaja, u svim promotivnim materijalima, te na svim promotivnim događanjima kao i na internetskim stranicama, društvenim mrežama i specijaliziranim publikacijama i sadržajima koje promiču fotografsku struku kroz projekt Kultura u fokusu.

Upload fotografija vrši se na stranici mediapitch.com , nakon registracije.

Autori su obvezni  upisati funkcionalni mail, ime i prezime, kako bi bili pravodobno informirani o rezultatima natječaja.

ŽIRI: 

Siniša Hančić – Fotograf i savjetnik za autorsko pravo u medijima. Autor i pokretač foto agencije PIXSELL, najsnažnije agencije u ovom dijelu Europ. Fotografijom se bavi 40 godina, a objavio ih je više od 20 tisuća fotografija. 

Draženka Jalšić Ernečić - Povjesničarka umjetnosti, etnolog, kustos u muzejskim zbirkama, kustos i urednik fotografije. U Muzeju grada Koprivnice zadužena je za 13 muzejskih zbirki odjela umjetnina. Objavljuje stručne tekstove, eseje i prikaze iz povijesti umjetnosti i suvremene umjetnosti, s posebnim naglaskom na fotografiju, antropologiju fotografije i vizualnu komunikaciju. 

Dženat Dreković - Umjetnički direktor Foto galerije Jelićeva u Sarajevu, BiH. Član je Udruženja likovnih umjetnika primijenjene umjetnosti Bosne i Hercegovine (ULUPUBIH) te je trenutno na postdiplomskom studiju iz fotografije na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Krasnodar Peršun - Fotoreporter CROPIX fotografske agencije, asistent na kolegiju Foto i video novinarstvo na studiju Novinarstva na Veleučilištu VERN u Zagrebu, član Autorskog studija - ffv u Zagrebu te stalni postav samostalne izložbe Red carpet u Movie Pubu i Movie Hotelu u Zagrebu.

Doc. art. dr.sc. Mario Periša -  Predaje fotografske kolegije na odjelima za Umjetničke studije, Multimediju i Novinarstvo na Sveučilištu Sjever. Član je ULUPUHA, Zbora fotoreportera Hrvatske. Težište njegovih interesa usmjereno je prema istraživanju percepcije vizualnog komuniciranja fotografskih procesa i gesti, koje publicira kroz umjetničke, znanstvene i stručne radove. 

Proširena verzija životopisa članova žirija na linku: http://mediapitch.com/news/70

Molimo vas da se prijavite kako bi vidjeli pristigle prijave.