Kultura u fokusu 2020/2021 (Korona u kulturi)

Kontakt

Vrsta natječaja

  • Fotografski sadržaj
  • Privatno ocjenjivanje

Kraj natječaja

  • 01.04.2021. 15:00

Poštovani i dragi autori,

u nadi da ste dobro i zdravo pozivamo vas na 6. po redu natječaj Kultura u fokusu.

 Izložba je planirana, uz potporu Sveučilišta Sjever i Grada Koprivnica 13.5. 2021 u sklopu programa Festivala znanosti  https://www.facebook.com/FestivalZnanosti/ (koji se ove godine održava pod naslovom Kultura znanosti), ovisno o epidemiološkim mjerama u realnom prostoru ili virtualno  na stranici https://kulturaufokusu.com/

A čim epidemiološke mjere dopuste održat ćemo izložbe u adekvatnom prostoru. Tako planiramo krajem svibnja  izložbe u poluzatvorenom prostoru u Zadru , Zagrebu, Varaždinu… te u BiH.

Vjerujemo da ste vidjeli prošlogodišnje rezultate i virtualnu izložbu na stranici kulturaufokusu.com https://kulturaufokusu.com/virtualna-setnja-2/

 kao i realiziranu izložbu u Splitu, mjestu pobjedničke serije fotografija.

Katalog/  deplijan izložbe u pdf formatu je dostupan za print na https://kulturaufokusu.com/2021/01/13/izlozba-kuf-deplijan/

Unatoč okolnostima idemo dalje!

Hvala na prijavama i promicanju vrijednosti fotografske struke i umjetnosti .

 Šesta Kultura u fokusu, predstavlja razdoblje mučne 2020 godine, obilježeno pandemijom korona virusa i snažnih potresa koji su uzdrmali sjeverni dio Hrvatske, a pandemijske mjere i prilike još traju i u 2021 godini.

Cilj ovog projekta je istraživanje  percepcije kulturne baštine i povijesnih okolnosti uzrokovanih korona krizom te ujedno promocija duhovnih  vrijednosti, kulturnih ostvarenja i umjetničke  prakse nastalih i fotografski zabilježenih kroz 2020-u godinu i sve  do 30.travnja 2021. 

Svrha kulture je odgovor na izazove i napetosti koje se nužno nameću ljudskom opstanku i djelovanju. Nastojanja da se nadvladaju teškoće koje se isprječuju ljudskom životu i ostvarenju naših planova i ciljeva gradivni su elementi kulture: »smislonosan sastav i vrijednostan sklop vezan za živu duševnost ljudsku, koji se nagomilan u duhovnim objektivitetima, odnosno dobrima ustrajno ostvaruje, ali se nikad i ne da smatrati konačno završenim.« kako ističe filozof Vuk Pavlović.

Teme ovogodišnjeg natječaja  natječaja su  tradiocionalno predviđene našim kategorijama , ali dodatnu pozornost autori mogu istraživati u indirektnim vezama i posljedicama korone na kulturna ostvarenja za ovo razdoblje.

Portret umjetnika

Nepokretna kulturna baština / spomenici i arhitektura

Kazališne, filmske i plesne umjetnosti

Koncertna fotografija/ glazbene manifestacije

Galerijske i muzeološke izložbe i performansi

Umjetnički koncept/ projekt- serija fotografija (od 6 do 12 fotografija) 

Natječaj je  otvoren za sve profesionalne fotografe kao i ljubitelje fotografije koji su uspješno fotografski zabilježili  neku od kulturnih manifestacija (predstave, izložbe, performanse, koncerte, ples, muzejske izložbe, portret umjetnika, kao i spomeničku baštinu).

Uzimaju se u obzir radovi nastali od 1.siječnja 2020 do 5.5.  2021. a fotografije snimljene za kategoriju Umjetnički koncept nemaju vremensko ograničenje, s obvezom da je bar jedna fotografija nastala u 2020/2021 godini.

Izabrane fotografije od strane stručnog žirija predstavit će se kroz izložbeni postav, a među njima pobjedničke fotografije po kategorijama i fotografija godine  Kultura u Fokusu 2020/21 


Kroz ovaj natječaj namjera je ostvariti dodatnu pozornost autora i kulturnih  institucija za ovaj vid umjetničkog izražaja,  poticati kreativnost i podupirati projekte za umjetnička i znanstvena istraživanja kao podlogu za bolju komunikaciju kulturnih manifestacija u široj javnosti.

Žiri će od pristiglih radova odabrati najbolje fotografije za galerijski postav, pritom vodeći računa o ideji, kompoziciji, kreativnosti, tehničkoj kvaliteti i kvaliteti prikaza zadane teme i njenoj kontekstualizaciji.


PRAVILA

Fotografski natječaj KULTURA U FOKUSU 2020/2021, otvoren je za sve profesionalne fotografe i  ljubitelje fotografije, koji su fotografski zabilježili neku od kulturnih manifestacija (predstave, izložbe, performanse, koncerte, muzejske postave …i portret umjetnika i objekte kulturne baštine), a kategorija Umjetnički koncept/projekt nije vremenski ograničena.

Natječaj nije teritorijalno ograničen te mu mogu pristupiti svi ljubitelji fotografije.

Svaki autor može maksimalno poslati 10 fotografija s jednog ili više događaja te za  Umjetnički koncept  ako ga prijavljuje još 12 fotografija, naznačivši da je riječ o konceptu. Dakle, autor može poslati ukupno 22 fotografije.

Institucije, ustanove (muzeji, kazališta...) koje zastupaju prava autora mogu sudjelovati s 20 fotografija plus jedan umjetnički koncept.

Natječaj je javan i sudjelovanje je besplatno.

Rok predaje radova je 30.4. 2021 godine do 23:00 sata. produžen do 05.5. 2021. do 23:00 sata


 Potrebno je u opisu fotografije uz standardni opis događaja, mjesta i vremena nastanka fotografije navesti i kategoriju za koju se prijavljujete. 

Ukupna veličina datoteke koju prijavljujete ne smije prelaziti 50 MB

Pristup temi je slobodan uz poštivanje osnovne ideje natječaja. 

Fotografije mogu biti izvedene u kolor ili crno-bijeloj tehnici.

Nije dopušteno stavljanje  potpisa autora na fotografiji.

Preporučena rezolucija fotografija je 300dpi i 3000px po dužoj stranici, u .jpg formatu.

U opisu potrebno je upisati: mjesto, vrijeme i opis događaja  (npr. Otvaranje izložbe slika Ede Murtića u galeriji ... te kategoriju natječaja npr KONCEPT).

AUTORSKA PRAVA

Fotograf svojom prijavom potvrđuje da je ovlašten pristupiti natječaju Kultura u fokusu  te da će poštivati pravila Natječaja i ostalih prava vezanih za autorstvo i vlasništvo prijavljenih radova, moralnih i copyright prava, prava prikazanih osoba, imena, zaštićenih žigova i drugih umjetničkih radova na slici te da nisu potrebni nikakvi dodatni uvjeti ili dozvole za objavljivanje tih fotografija.

Fotograf pristaje na izlaganje i objavljivanje svojih prijavljenih fotografija na izložbi, reproduciranje izloženih fotografija za potrebe promocije, diskusija i edukacije kao i umjetničke i znanstvene analize pristiglih radova u svim oblicima i izdanjima koja su  vezana za projekt Kultura u fokusu.

Prijavljivanjem na natječaj autori se slažu da se njihove fotografije bez naknade koriste u promotivne svrhe ovog natječaja, u svim promotivnim materijalima, te na svim promotivnim događanjima kao i na internetskim stranicama, društvenim mrežama i specijaliziranim publikacijama i sadržajima koje promiču fotografsku struku kroz projekt Kultura u fokusu.

Upload fotografija vrši se na stranici  mediapitch.com 

Autori su obvezni  upisati u prijavi funkcionalni mail, ime i prezime, kako bi bili pravodobno informirani o rezultatima natječaja.

Rezultat prošlogodišnjeg natječaja možete vidjeti na stranici  https://kulturaufokusu.com/

Suorganizator: Sveučilište Sjever

Molimo vas da se prijavite kako bi vidjeli pristigle prijave.