Pogled s prozora (#ostanimoodgovorni)

Kontakt

Vrsta natječaja

  • Fotografski sadržaj
  • Privatno ocjenjivanje

Kraj natječaja

  • 05.06.2020. 21:59

Fotografski natječaj "Pogled s prozora"  potiče nas na promišljanje  ovog povijesnog trenutka/ vremena i okolnosti uzrokovanih COVID-19 virusom.  Naslovom natječaja aludiramo na povijesno značenje prve trajno fiksirane fotografske slike, koju načinio Joseph Nicéphore Niépce najvjerojatnije 1826 godine nazvane Pogled s prozora u Le Gracu, fotografije odnosno prakse koja je promijenila svijet. 

Ponovo fotografija snimljena s prozora koju je napravio Niepcov partner s kojim je usavršavao fotografski postupak,  Louis-Jacques-Mandé Daguerres  može se dovesti u vezu s današnjim pogledom na mnoge gradove kao i na Pariz, odnosno Boulevard du Temple.  Obje fotografije nas upućuju na pogled bez inače uobičajenog pogleda na ulicu gdje očekujemo vidjeti brojne ljude, čemu i danas svjedočimo.

Prva i druga fotografija označavaju novi početak, prva nagovještaj a druga javno priznanje i predstavljanje novog izuma znanstvenoj zajednici i javnosti.

Uvaj natječaj nema nužno obrazac u kojem  gledamo s prozora, u pitanju može biti i  pogled na prozor, pod prozorom itd. kao i pogled s balkona, pogled u sobu, kao i metaforički rečeno "prozor u svijet"

Imamo  mogućnost da osobne doživljaje i iskustva možemo integrirati u generalnu sliku društvene zajednice.

Na natječaj prijavljujete jednu ili do deset fotografija različitih motiva,  ili seriju fotografija ukupno do  deset fotografija po autoru.

Dakle možemo posvjedočiti :

-ono što vidimo -ikona.

-iznijeti na vidjelo ono što osjećamo-simbol.

-stvarati nove odnose i strukture -indicija.

-analizirati vizualni koncept-refleksivne slike -indeks.

Uzimajući u obzir ove okolnosti uzorokovane korona virusom pandemijskih razmjera, nameću nam se neka pitanja na koja ćemo pokušati dati odgovor fotografskom slikom.

Kako gledate na protok vremena u karanteni?

Kako gledate na prazne ulice?

Koja su vaša očekivanja?

Koje su vaše slutnje?

Što može biti veliko danas poput značajnog otkrića fotografskog postupka?

Što vi vidite gledajući kroz vaš prozor?

Koji je vaš prozor u svijet? Koji je vaš stav, mišljenje, pogled na ovu situaciju?

Što vam zaokuplja pažnju?

Što je detalj koji vam drži pozornost?

Sva pitanja koja su podražaj za vaše emocije su prihvatljiva.

Motiv nije nužno samo prozor, može biti i  njegova sekundarna uloga. 

Ako nam je prostorno kretanje ograničeno, nije kretanje po svijetu mašte i inspiracije.

NATJEČAJ JE OTVOREN DO 5.6.2020

Pravila:

Pristup temi je slobodan uz poštivanje osnovne ideje natječaja. 

Fotografije mogu biti izvedene u kolor ili crno-bijeloj tehnici.

Nije dopušteno stavljanje  potpisa autora na fotografiji.

Maksimalna rezolucija fotografija je 300dpi i 3000px po dužoj stranici, u .jpg formatu.

U opisu obvezno je upisati: mjesto, vrijeme i opis događaja.

Iako fotografijom želimo svjedočiti aktualnim okolnotima, fotografski radovi nisu nužno vremenski ograničeni vremenom i prostorom u kojem nastaje rad.

AUTORSKA PRAVA

Fotograf svojom prijavom potvrđuje da je ovlašten pristupiti natječaju Pogled s prozora  te da će poštivati pravila Natječaja i ostalih prava vezanih za autorstvo i vlasništvo prijavljenih radova, moralnih i copyright prava, prava prikazanih osoba, imena, zaštićenih žigova i drugih umjetničkih radova na slici te da nisu potrebni nikakvi dodatni uvjeti ili dozvole za objavljivanje tih fotografija.

Fotograf pristaje na izlaganje svojih prijavljenih fotografija na izložbi, reproduciranje izloženih fotografija za potrebe promocije, diskusija i edukacije kao i umjetničke i znanstvene analize pristiglih radova, vezanih za projekt Pogled s prozora, bez vremenskih ograničenja.

Prijavljivanjem na natječaj autori se slažu da se njihove fotografije bez naknade koriste u promotivne svrhe ovog natječaja, u svim promotivnim materijalima, te na svim promotivnim događanjima kao i na internetskim stranicama, društvenim mrežama i specijaliziranim publikacijama i sadržajima koje promiču fotografsku struku kroz projekt Pogled s prozora.

Upload fotografija vrši se na stranici mediapitch.com 

Stručni žiri će odabrati radove za virtualnu izložbu, u nadi da ćemo imati priliku i organizirati izložbe u realnim prostorima. 
Molimo vas da se prijavite kako bi vidjeli pristigle prijave.