Kultura u fokusu 2017

Kontakt

Vrsta natječaja

  • Fotografski sadržaj
  • Privatno ocjenjivanje

Kraj natječaja

  • 31.01.2018. 22:00

Zbog dodatnog interesa i u želji da dodatno promoviramo našu priču,

produljen je natječaj do 31.siječnja 2018. 

  (anigota.hr) osigurali su nagradu

Canon 1300 kit 18-55  za Fotografiju godine Kultura u fokusu 2017 

Privredna banka Zagreb dodijelit će iznos od  2.500,00 kn  na Poklon PBZ bankovnoj  kartici sa saldom od 500,00 kn za svakog autora nagrađenog po navedenim kategorijama.

Dvije godine  organiziramo uspješne fotografske natječaje koji prate kulturne događaje.

U ovogodišnji natječaj uvodimo još jednu kategoriju -spomenička baština tako da imamo 5 kategorija za nagradu:

Nepokretna kulturna baština / spomenici i arhitektura

Portret umjetnika

Kazališne, filmske i plesne umjetnosti

Koncertna fotografija/ glazbene manifestacije

Galerijske i muzeološke izložbe i performanse

Natječaj je  otvoren za sve profesionalne fotografe kao i ljubitelje fotografije koji su uspješno  fotografski zabilježili  neku od kulturnih manifestacija (predstave, izložbe, performanse, koncerte, ples, muzeološke izložbe, portret umjetnika, kao i spomeničku baštinu). Uzimaju se u obzir radovi nastali od 1.siječnja 2017 do 31.prosinca 2017.

Izabrane fotografije od strane stručnog žirija predstavit će se kroz izložbeni postav, a među njima pobjedničke fotografije po kategorijama i fotografija godine  Kultura u Fokusu 2017.

U Hrvatskoj i u svijetu ne posvećuje se dovoljno pažnje  dokumentarnoj ili interpretativnoj fotografiji i njenim specifičnostima, ni s muzeološkog (teorijskog), ni s muzeografskog (praktičnog i primijenjenog) stajališta, kao niti fotoreporterskoj fotografiji koja kroz medije dopire do šire javnosti.

"Živimo u vremenu u kojem se bilijuni fotografija dnevno dijele on line. Autori tih fotografija utapaju se u anonimnosti mnoštva, različitih prostornih, društvenih, ekonomskih i kulturnih slojeva i krugova. Svaka ozbiljnija kvantifikacija i prosudba složenija je no ikada, a metode koje koristimo u prosudbenim procesima slojevite su i vrlo često osobne. Worholovih petnaest minuta slave svedeno je na stotinke sekunde, a pitanje kulture (i umjetnosti) vrlo često nije u fokusu mainstreem medija. Barem ne na ovim našim medijskim prostorima. Kultura je najčešće izvan fokusa, hermetična, kodirana i većini potencijalnih korisnika nerazumljiva. Upravo medijem fotografije, kultura se nastoji približiti svojim korisnicima, dekriptirati ideje i poruke na način na koji je Magnumov fotograf Elliott Ervitt naglasio kako je 'Smisao fotografije i u tom da stvari ne moraš objašnjavati riječima.' (Jalšić-Ernečić)


Stoga,  kroz ovaj natječaj namjera je ostvariti dodatnu pozornost autora i kulturnih  institucija za ovaj vid umjetničkog izražaja,  poticati kreativnost i podupirati projekte za umjetnička i znanstvena istraživanja kao podlogu za bolju komunikaciju kulturnih manifestacija u široj javnosti.

Fotografija u svojstvu dokumentacije sadržaja, dokument s osnovnim karakteristikama kulturno-povijesne vrijednosti, ima značajno mjesto po svojim muzeološkim vrijednostima, u fundusima kulturnih institucija, te uz povijesnu dokumentarnost ujedno nosi obilježja novostvorene stvarnosti kreativnog autorskog izražaja.

Takvoj  „interpretativnoj fotografiji u punoj mjeri dopuštena je kreativnost i slobodno korištenje svih strukturalnih elemenata njenog métiera (svjetlosti, sjena, rakursa i vizura), izvjesno estetizirano “krivotvorenje” vizualne stvarnosti, višeznačnosti, naglašavanje pojedinih dijelova cjeline itd., a snimani muzejski (izloženi) predmet, (kao i bilo koji kulturni događaj) može postati polazištem i predloškom za eventualno novo umjetničko djelo (ovisno o talentu onoga tko snima), koje može nastaviti svoj život i izvan okrilja muzeja (galerije ili kazališne scene).“(Šiftar)

Namjera je kroz izložbene postave u raznim kulturnim institucijama, primarno onim institucijama i ustanovama u kojima su nastale pobjedničke fotografije po kategorijama, kako bi se šira javnost upoznala s autorskim radovima natjecatelja.

ŽIRIRANJE

Imenovali smo članove žirija: 

Doc. dr.sc. Boris Beck-  predavač na Sveučilištu Sjever, čiji je  znanstveni interes proučavanje medijskog jezika i retorika slike.

Mag.sc. Rašeljka Bilić povjesničarka umjetnosti, djelatnica u Ministarstvu kulture RH

Robert Belošević, fotoreporter, voditelj produkcije foto agencije Pixsell

 Doc.art. Robert Geček, predavač na  Sveučilištu Sjever, njegovo područje interesa je dizajn i prezentacija vizualnih informacija.

 Draženka Jalšić-Ernečić, povjesničarka umjetnosti, kustosica u Muzeju grada Koprivnice

 Alan Matuka, fotograf, član Royal photographic society Englesko kraljevsko društvo fotografa;   Umjetnički savjet fotografske sekcije ULUPUHa,

 Dragan Matić, fotoreporter, urednik  foto agencije CROPIX, HANZA Media

 Doc.art. Mario Periša, fotograf predavač na Sveučilištu Sjever. Područje znanstvenog interesa percepcija fotografske slike...


Stručni tim komunikologa, fotografa, umjetnika i kustosa odabrat će recentne radove za izložbeni postav i proglasit će pobjednike natječaja. Žiri će od pristiglih radova odabrati najbolje fotografije za galerijski postav, pritom vodeći računa o ideji, kompoziciji, kreativnosti, tehničkoj kvaliteti i kvaliteti prikaza zadane teme i njenoj kontekstualizaciji.

NAGRADE

 Privredna banka Zagreb dodijelit će iznos od  2.500,00 kn  na Poklon PBZ bankovnoj  kartici sa saldom od 500,00 kn za svakog autora nagrađenog po navedenim kategorijama.

 "Fotografija godine Kultura u fokusu 2017 " koja se bira između nagrađenih fotografija  po kategorijama svome autoru donijet će još jednu vrijednu nagradu.

PRAVILA

Fotografski natječaj KULTURA U FOKUSU 2017, otvoren je za sve profesionalne fotografe i  ljubitelje fotografije, koji su u 2017. godini fotografski zabilježili neku od kulturnih manifestacija (predstave, izložbe, performanse, koncerte, muzejske postave …i portret umjetnika i objekte kulturne baštine). (Nije teritorijalno ograničeno)

Svaki autor može maksimalno poslati 10 fotografija s jednog ili više događaja.

 Institucije, ustanove (muzeji, kazališta...) koje zastupaju prava autora mogu sudjelovati s 20 fotografija.

Natječaj je javan i sudjelovanje je besplatno.

Natječaj je otvoren do 10.01. 2018.

Zbog dodatnog interesa produžen je ROK predaje radova

(do 20.siječnja 2018.)  31.siječnja 2018 godine do 23:00 sata.

Autori šalju do 10 fotografija, a institucije koje predstavljaju  autore do  20 fotografija.

Ukupna veličina datoteke ne smije prelaziti 50 MB

Pristup temi je slobodan uz poštivanje osnovne ideje natječaja. 

Fotografije mogu biti izvedene u kolor ili crno-bijeloj tehnici.

Nije dopušteno stavljanje  potpisa autora na fotografiji.

Preporučena rezolucija fotografija je 300dpi i 3000px po dužoj stranici, u .jpg formatu.

U opisu potrebno je upisati: mjesto, vrijeme i opis događaja  (npr. Otvaranje izložbe slika Ede Murtića u galeriji ...), 


AUTORSKA PRAVA

Autori fotografija zadržavaju autorska prava.


Prijavljivanjem na natječaj autori se slažu da se njihove fotografije bez naknade koriste u promotivne svrhe ovog natječaja, u svim promotivnim materijalima, te na svim promotivnim događanjima kao i na internetskim stranicama, društvenim mrežama i specijaliziranim publikacijama koje promiču natječaj Kultura u fokusu.

Sve druge vidove komercijalne uporabe fotografija izravno s autorima dogovaraju eventualni zainteresirani klijenti.

Upload fotografija vrši se na stranici mediapitch.com , nakon registracije. Autori su obvezni  upisati funkcionalni mail, ime i prezime, kako bi bili pravodobno informirani o rezultatima natječaja.

 

link na prošlogodišnju objavu natječaja: 

https://koprivnica.hr/novosti/kultura-u-fokusu/

http://www.glaspodravine.hr/foto-kultura-u-fokusu/

http://fotografija.hr/fotografski-natjecaj-kultura-u-fokusu-2016/


Organizator natječaja je isključio komentare.
Molimo vas da se prijavite kako bi vidjeli pristigle prijave.