Kultura u fokusu 2016

Kontakt

Vrsta natječaja

  • Fotografski sadržaj
  • Privatno ocjenjivanje

Kraj natječaja

  • 01.12.2016. 22:59


Fotografski natječaj KULTURA U FOKUSU 2016, tematizira četiri kategorije:

Portret umjetnika

Kazališne, filmske i plesne umjetnosti

Koncertna fotografija/ glazbene manifestacije

Galerijske i muzeološke izložbe i performanse

Natječaj je  otvoren za sve profesionalne fotografe kao i ljubitelje fotografije koji su uspješno  fotografski zabilježili  neku od kulturnih manifestacija (predstave, izložbe, performanse, koncerte, ples, muzeološke izložbe …i portret umjetnika). Uzimaju se u obzir radovi nastali od 1.siječnja 2016 do 1.prosinca 2016.

Izabrane fotografije od strane stručnog žirija predstavit će se kroz izložbeni postav, a među njima pobjedničke fotografije po kategorijama, i fotografija godine Kultura u Fokusu 2016.

Dodatni poticaj autorima je i nagradni fond na PBZ poklon kartici.

U Hrvatskoj i u svijetu ne posvećuje se dovoljno pažnja dokumentarnoj ili interpretativnoj fotografiji i njenim specifičnostima, ni s muzeološkog (teorijskog), ni s muzeografskog (praktičnog i primijenjenog) stajališta, kao niti fotoreporterskoj fotografiji koja kroz medije dopire do šire javnosti.

Stoga,  kroz ovaj natječaj namjera je ostvariti dodatnu pozornost autora i kulturnih  institucija za ovaj vid umjetničkog izražaja, poticati kreativnost i stvoriti uvjete za umjetnička i znanstvena istraživanja kao podlogu za bolju komunikaciju kulturnih manifestacija u široj javnosti.

Fotografija u svojstvu dokumentacije sadržaja, dokument s osnovnim karakteristikama kulturno-povijesne vrijednosti, ima značajno mjesto po svojim muzeološkim vrijednostima, u fundusima kulturnih institucija, te uz povijesnu dokumentarnost ujedno nosi obilježja novostvorene stvarnosti kreativnog autorskog izražaja.

Takvoj  „interpretativnoj fotografiji u punoj mjeri dopuštena je kreativnost i slobodno korištenje svih strukturalnih elemenata njenog métiera (svjetlosti, sjena, rakursa i vizura), izvjesno estetizirano “krivotvorenje” vizualne stvarnosti, višeznačnosti, naglašavanje pojedinih dijelova cjeline itd., a snimani muzejski (izloženi) predmet, (kao i bilo koji kulturni događaj) može postati polazištem i predloškom za eventualno novo umjetničko djelo (ovisno o talentu onoga tko snima), koje može nastaviti svoj život i izvan okrilja muzeja (galerije ili kazališne scene).“(Šiftar)

Namjera je kroz izložbene postave u raznim kulturnim institucijama, primarno onim institucijama i ustanovama u kojima su nastale pobjedničke fotografije po kategorijama, kako bi se šira javnost upoznala s autorskim radovima natjecatelja.

ŽIRIRANJE

Stručni tim komunikologa, fotografa, umjetnika i kustosa odabrat će recentne radove za izložbeni postav i proglasit će pobjednike natječaja. Žiri će od pristiglih radova odabrati najbolje fotografije za galerijski postav, pritom vodeći računa o ideji, kompoziciji, kreativnosti, tehničkoj kvaliteti i kvaliteti prikaza zadane teme i njenoj kontekstualizaciji.


PRAVILA

Fotografski natječaj KULTURA U FOKUSU 2016, otvoren je za sve profesionalne fotografe i  ljubitelje fotografije, koji su u 2016. godini fotografski zabilježili neku od kulturnih manifestacija (predstave, izložbe, performanse, koncerte, muzejske postave …i portret umjetnika).

Svaki autor može maksimalno poslati 10 fotografija s jednog ili više događaja.

 Institucije, ustanove (muzeji, kazališta...) koje zastupaju prava autora mogu sudjelovati s 20 fotografija.

Natječaj je javan i sudjelovanje je besplatno-

Natječaj je otvoren do 1.12. 2016.

Pristup temi je slobodan uz poštivanje osnovne ideje natječaja. 

Fotografije mogu biti izvedene u kolor ili crno-bijeloj tehnici.

Nije dopušteno stavljanje  potpisa autora na fotografiji.

Preporučena rezolucija fotografija je 300dpi i 3000px po dužoj stranici, u .jpg formatu.

U opisu potrebno je upisati: mjesto, vrijeme i opis događaja (npr. Otvaranje izložbe slika Ede Murtića u galeriji ...), 

 

AUTORSKA PRAVA

Autori fotografija zadržavaju autorska prava. Prijavljivanjem na natječaj autori se slažu da se njihove fotografije bez naknade koriste u promotivne svrhe ovog natječaja, u svim promotivnim materijalima, te na svim promotivnim događanjima kao i na internetskim stranicama, društvenim mrežama i specijaliziranim publikacijama koje promiču natječaj Kultura u fokusu. Sve druge vidove komercijalne uporabe fotografija izravno s autorima dogovaraju eventualni zainteresirani klijenti.

Upload fotografija vrši se na stranici mediapitch.net, nakon registracije. Autori su obvezni  upisati funkcionalni mail, ime i prezime, kako bi bili pravodobno informirani o rezultatima natječaja.

NAGRADNI FOND

1.nagrada 1.000 kn na PBZ poklon kartici - ukupni pobjednik natječaja (proglašen od finalista iz kategorija)

- nagrada 500 kn na PBZ  poklon kartici, za  fotografije kazališniš , filmskih i plesnih umjetnosti

- nagrada 500 kn za fotografije glazbenih događaja - koncertna fotografija

- nagrada 500 kn za galerijske i muzeološke izložbe i performanse

- nagrada 500 kn za portret umjetnika

Sponzor nagrada  https://www.pbz.hr/

 

Natječaj je otvoren do 1. prosinca 2016. godine.


Fotografije koje stignu nakon završetka natječaja, ili ne ispune neke od zadanih uvjeta navedenih u prethodnim točkama, neće se razmatrati.


Organizator natječaja je isključio komentare.
Molimo vas da se prijavite kako bi vidjeli pristigle prijave.