Kako žive djeca u Hrvatskoj

Kontakt

Vrsta natječaja

 • Fotografski sadržaj
 • Privatno ocjenjivanje

Kraj natječaja

 • 31.08.2013. 01:00


UNICEF Hrvatska i Zbor fotoreportera Hrvatske raspisuju natječaj za fotografije na temu raznolikosti načina i uvjeta u kojima žive djeca u Republici Hrvatskoj. Ciljevi natječaja su podizanje svijesti javnosti kroz fotografiju o različitim uvjetima u kojima žive djeca te različitim načinima na koji djeca, sa svojim roditeljima i skrbnicima žive te poticanje interesa javnosti i medija za bolje ostvarivanje prava djece u Hrvatskoj. Fotografije poslane na natječaj mogu prikazivati bilo koji aspekt života djeteta – fizičko okruženje, obitelj, uvjete života, šire društvo, aktivnosti. Fotografije mogu prikazivati djecu različitog porijekla, etničkog ili nacionalnog, u različitim životnim situacijama, kao i djecu s teškoćama u razvoju, djecu na bolničkom liječenju, djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, ali i pozitivne primjere dječjeg odrastanja… Autor ima slobodu da na svoj način obradi zadanu temu uz uvjet da fotografija uvažava prava i dostojanstvo djeteta/djece te da bude snimljena u Hrvatskoj.

Autor može poslati:

 1. Pojedinačne fotografije na kojima nema direktne poveznice između subjekata, maksimalno 10 fotografija;
 2. Dvije serije povezanih fotografija koje pričaju priču (reportaža), ne manje i ne više od 5 fotografija.


Ukoliko autor šalje pojedinačne fotografije, na svima obavezno mora biti prikazano dijete. Ukoliko šalje reportažu, na minimalno 3 fotografije mora biti prikazano dijete. Autor može poslati do 10 pojedinačnih fotografija i 2 reportaže (sastavljene od točne 5 fotografija). Kako bi zaštitili prava djece, za svaku fotografiju na kojoj je lice djeteta prepoznatljivo, autor mora priložiti ispunjeni formular UNICEF-a o odobrenju za objavu fotografije/a u javnosti u sklopu promocije ovog natječaja.

Time podsjećamo na odredbe Zakona o medijima, Konvencije o pravima djeteta, Kodeksa časti novinara i drugih dokumenata koji reguliraju pitanje privatnosti i dostojanstva djece u medijima. Formular se nalazi u prilogu natječaja.

Natječaj će biti otvoren od 5.4. do 31.8.2013., a sudjelovati mogu svi aktivni članovi Zbora fotoreportera Hrvatske. Arhivske fotografije dozvoljene su jedino u slučaju ako autor može od roditelja/staratelja djece prikazane na fotografijama pribaviti potpisani Formular za objavu u svrhe navedene u ovom natječaju.

Objava pobjednika, dodjela nagrada i otvorenje izložbe odabranih fotografija održat će se tijekom Dječjeg tjedna u prvim danima listopada 2013.

NAGRADE:

Tri jednake nagrade koje se sastoje od Samsung Galaxy kamere koje poklanjaju Hrvatski Telekom i Samsung te bona za H&M u vrijednosti od 1000 kuna.

Novčana ili materijalna nagrada smatra se autorskom naknadom za korištenje autorskog djela u slijedeće svrhe: – promociju ovog natječaja na internetskim stranicama, društvenim mrežama i specijaliziranim publikacijama UNICEF-a i Zbora fotoreportera Hrvatske; –   promociju ovog natječaja u medijima; –   edukaciju javnosti o pravima djece. Korištenje nagrađenih fotografija bit će regulirano autorskim ugovorom. Autor zadržava sva prava nad poslanim fotografijama.

PRAVILA SUDJELOVANJA:

 1. Sudjelovati mogu svi aktivni članovi Zbora fotoreportera Hrvatske.
 2. Natječaj je otvoren od 05.04. do 31.08.2013.
 3. Fotografije se zaprimaju od 01.06. na servisu Mediapitch, točna adresa će naknadno biti objavljena.
 4. Autori mogu poslati ukupno 10 pojedinačnih fotografija ili 2 reportaže sastavljene od točno 5 fotografija.
 5. Za sve fotografije autor mora priložiti: –     mjesto i datum kada je snimljena, ime djeteta/djece i drugih osoba koji su relevantni za opisanu priču, kratak opis (priču, povod) kako je fotografija nastala i zašto je relevantna za temu natječaja. Za svu djecu prikazanu na fotografijama autor mora priložiti: -Ispunjeni obrazac UNICEF-a s pismenim odobrenjem roditelja/staratelja djeteta/djece za objavu i korištenje fotografije u svrhe predviđene natječajem; –          djecom i mladima smatraju se osobe do 18 godina starosti.
 6. Sve fotografije moraju biti u digitalnom formatu, minimalno 3000 piksela po dužoj stranici, u JPG formatu, kompresije 10 ili više. Foto-montaže, digitalno manipulirane fotografije koje iskrivljuju stvarne činjenice kao i fotografije snimljene u studiju ili drugom prostoru koji nije djetetovo prirodno okruženje ne mogu sudjelovati na natječaju.
 7. Fotografije ne smiju sadržavati nikakve tekstualne poruke niti logotipe tvrtki.
 8. UNICEF i Zbor fotoreportera Hrvatske zadržavaju pravo na objavu svih fotografija odabranih za izložbu na svojoj internetskoj stranici, na društvenim mrežama te u svojim specijaliziranim publikacijama. Sve fotografije će, neovisno o mjestu objave, biti potpisane.

Organizator natječaja je isključio komentare.
Molimo vas da se prijavite kako bi vidjeli pristigle prijave.