SMRT početak kraja ili kraj početka

Kontakt

Vrsta natječaja

  • Fotografski sadržaj
  • Privatno ocjenjivanje

Kraj natječaja

  • 27.10.2015. 12:00


Smrt, kao oblik prijelaza, fenomen je kojim su fascinirane sve velike svjetske civilizacije.

Na njemu su stvarale svoje religijske i eshatološke sustave, konstruiravši tim putem mehanizme pomoću kojih se u kaos unosio red. Na ljudskoj razini, smrt predstavlja kraj, kojim se odnosi, prema onome koji je otišao, radikalno mijenjaju i tako djeluju na okruženje u kojem se smrt dogodila. Ukoliko se smrt ne smatra sastavnim dijelom života, susret s njom dovodi do snažnih psiholoških pomaka u svijesti koji mogu znatno promijeniti osobnost. Zbog snage da djeluje na promjenu osobnosti, smrt je ujedno i jedno od najjačih sredstava za psihološku manipulaciju, tj. oblikovanje svijesti po obrascima, koje najčešće postavljaju prosvijećene elite i time potvrđuju svoju poziciju moći i kontrole.

Natječaj je otvoren za  profesionalne fotoreportere, kao i ljubitelje fotografije, te korisnike mobilnih uređaja, koji su fotografski dokumentirali sva zbivanja vezana uz Zagrebi! Festival, kao i sve druge manifestacije, izložbe, performanse i događaje te mjesta koja nose neka obilježja fenomena smrti, te odgovore na neka vječna pitanja: odnos prema konačnom; koje su vrijednosti koje nam zaokupljaju pažnju; što je prolazno a što stvarno; što je okvir, kadar naše percepcije; na što smo fokusirani; što je prava narav naših slika, te kakav je naš odnos prema njima? 


U sklopu prošlogodišnjeg Zagrebi!festivala, svečano otvorenog, 30. listopada 2014. u 20 sati u Laubu – kući za ljude i umjetnost (Baruna Filipovića 23a, Zagreb) priređena je skupna izložba Smrt – početak kraja ili kraj početka 13 autora: Dimitrije Bašičević Mangelos, Dorothy Cross, Jan Fabre, Tomislav Gotovac, Željko Jerman, Antun Maračić, Vlado Martek, Mladen Stilinović, Ksenija Turčić, Pavo Urban, uključujući performanse Victora Agiusa (Malta), Marilyn Arsem* (SAD) i Marija Periše (Hrvatska); upućen je poziv ljubiteljima fotografije da dokumentiraju festival, kao i sve druge izložbe,  prigode i mjesta koja na svoj način obrađuju ovu kompleksnu temu.

Godinu dana poslije, ususret Danu mrtvih , Dušnom danu ili  danu Svih svetih, prigodno će se izložbom u galeriji KIC, dokumentarnom ali i svakom drugom vrstom  kreativne fotografije pristigle na natječaj, obilježiti spomendan na Dušni dan. 


SUDJELOVANJE

  1. U natječaju pravo sudjelovanja imaju svi koji se bave kreativnim izričajem, bez obzira na profesiju ili amaterizam, nacionalnost, dob, dosadašnji rad i uspjeh i sl…
  2. Forma izričaja je slobodna. Fotografije moraju biti u JPG formatu, što većeg dpi-a, a format je po izboru autora.
  3. Autori u File info fotografije, mogu dodati opis ili izjavu autora, o lokaciji  ili osobnoj impresiji/utisku.
  4. Radovi koji se uploadaju na sebi ne smiju sadržavati nikakve autorske zaštitne znakove, watermarkove ili slično.
  5. Jedan autor može poslati do 10 (destet) fotografija.


FAZE NATJEČAJA

Prikupljeni radovi na mediapitch.net ulaze u konačnu selekcij radova koji će se žirirati i predstaviti kroz izložbe najboljih rješenja.

  1. Nakon stručnog žiriranja odabrani radovi izložili bi se javnosti (galerija KIC u Zagrebu).


KORIŠTENJE FOTOGRAFIJA

Mediapitch zadržava pravo na objavu radova odabranih za izložbu na svojoj internetskoj stranici, na svojim društvenim mrežama, te svim daljnjim mogućim i alternativnim načinima korištenja istih u svrhu promidžbe ovog natječaja i grada Zagreba.


UVJETI

Sve tehnike i stilovi, fotografskog zapisa su dozvoljene. 

NAGRADNI FOND

1.000,00 KN BRUTO ZA NAJBOLJU REPORTERSKU FOTOGRAFIJU

1.000,00 KN BRUTO ZA NAJBOLJU FOTOGRAFIJU SLOBODNOG KREATIVNOG IZRIČAJA


ROKOVI I SLANJE

Od 21.10.2015 do 27.10.2015.

Organizator natječaja je isključio komentare.
Molimo vas da se prijavite kako bi vidjeli pristigle prijave.